Mobil Menü
Önerilen Aramalar
Müşteri Ol / Alışgidiş Noktası Ol
İnternet Bankacılığına Giriş Yap
Müşteri Ol /
Alışgidiş Noktası Ol
İnternet Bankacılığına
Giriş Yap
  • Neler Sunar?
  • Sıkça Sorulan Sorular

Kimler BES’e Katılabilir?

Hangi meslekten olduğu ya da SGK’lı olup olmadığından bağımsız olarak herkes Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılabilir. Hangi yaşta olursa olsun katılımcı olarak Bireysel Emeklilik (BES) sözleşmesi sahibi olmak, yeni düzenlemelerle artık mümkün.

18 Yaş Altı BES Artık Mevcut

18 yaş altı BES ile çocuklarımızdan ve gençlerimizden oluşan yepyeni bir BES kuşağı için gelecek net.

Mayıs 2021 itibarıyla yapılan düzenleme ile Bireysel Emeklilik Sistemi, 18 yaşından küçüklere BES imkânı tanıyor. Böylece ailenin tüm bireylerinin kendine ait BES sözleşmesi ile birikim yapma olanağı artık mevcut. Elbette her sözleşme başına Devlet Katkısı avantajı da geçerli! Ödeyeni 18 yaşın üzerinde olması koşulu ile yeni doğmuş bebeklerin de birikim hakkı BES ile mümkün.

18 Yaş altı BES hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Bireysel Emeklilik Sistemi Nasıl İşler?

Yaptığınız ödemelerle tercih ettiğiniz emeklilik yatırım fonları alınarak size ait Bireysel Emeklilik hesabı oluşturulur. Emeklilik Şirketlerinin faaliyetleri devletin yetkilendirdiği kurumlarca sürekli denetim ve gözetim altındadır. Ayrıca emeklilik fonlarınız Takasbank hesaplarında tutulduğu için Emeklilik Şirketinin tasarrufunda değildir. Dilerseniz Emeklilik Şirketlerinin Çağrı Merkezlerinden veya internet şubelerinden bireysel emeklilik hesabınıza ait günlük bilgilere erişebilir, paranızın nasıl yönetildiğini izleyebilirsiniz.

Neden Bireysel Emeklilik Yaptırmalısınız?

  • Bireysel Emeklilik Sistemi, yatırım araçları arasında benzersiz bir uygulama olan %30 devlet katkısı avantajına sahiptir.
  • Kendinize özel bir emeklilik planlayabilirsiniz.
  • Ödeme periyodunu aylık, 3 aylık, 6 aylık veya yıllık olarak belirleyebilirsiniz.
  • Ödemelerinizi dilediğiniz zaman durdurabilirsiniz.
  • Katkı payı tutarınızı artırabilir ya da azaltabilirsiniz.
  • Emeklilik planını yılda 4 kez, fon dağılımını ise yılda 12 kez değiştirebilirsiniz.
  • BES Fon Getirileri, net getirilerdir. Diğer yatırım ürünlerinde olduğu gibi kesintilere sahip değildir.

Devlet Katkısı

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne yatırdığınız her 100 TL katkı payı için devlet de sizin adınıza açılacak alt hesaba 30 TL katkı payı yatırmaktadır. Devlet katkısı, o yıla ait brüt asgari ücret tutarının % 30’unu geçemez. Limit hesabı katılımcı bazında yapılır. 

Devlet Katkısı, 01.01.2013-21.01.2022 tarihleri arasında yatırılan katkı payları için %25, 22.01.2022 tarihinden itibaren yatırılan katkı payları için %30 olarak hesaplanmaktadır.

Örnek olarak 22.01.2022 tarihine kadar ödenecek 20.000 TL katkı payı için 5.000 TL Devlet Katkısı, sonrasında ödenen 40.048 TL katkı payı için 12.014,40 TL devlet katkısı hesaplaması yapılacaktır.

Devlet katkısı ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için tıklayınız 

Bireysel Emeklilik Planlarımız

Ayrıntılı bilgi için en yakın şubemizi ziyaret edebilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Planları, HDI Fibaemeklilik tarafından sunulmaktadır. Fibabanka A.Ş., HDI Fiba Emeklilik ve Hayat A.Ş. acentesidir.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Nedir?

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), rahat bir emeklilik süreci için birikim yapmanıza yardımcı olan, Devlet Katkısıyla desteklenen ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) tamamlayıcı emeklilik sistemidir.

Neden Bireysel Emeklilik Yaptırmalıyım?

  • Emekliliğinizde sosyal güvenliğe ek olarak gelir kaynağı sunar.
  • Geleceğiniz için tasarruf etmenize yardımcı olur. 
  • Uzun vadeli yatırım imkanı sunar.
  • %30 Devlet Katkısı ile birikim yapmanızı kolaylaştırır.
  • Uzun vadeli birikim etkisi ile yatırım alışkanlığı oluşturur

Bireysel Emeklilik Sistemine Kimler Katılabilir?

Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) yaş ve meslek sınırı olmaksızın herkes katılabilir. Bu sisteme artık velayet/vesayet hükümleri çerçevesinde yasal temsilcileri aracılığıyla  18 yaş altı çocuklar da katılabilmektedir.

BES'te Devlet Katkısı Ne Demektir?

22 Ocak 2022 tarihinden itibaren Bireysel Emeklilik Sistemi'nde ödediğiniz katkı paylarının %30’u Devlet Katkısı ile sağlanır. Her 100 TL için %30 Devlet Katkısı yani 30 TL’lik ek birikim sağlar. Birikimlerinizin çoğalması için emeklilik hesabınıza devlet tarafından ödenen Katkı Payı, geleceğiniz için fazladan bir ek gelir anlamına gelmektedir.

BES'te Emeklilik Şartları Nelerdir?

Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) katıldığınız tarih itibarıyla sistemde en az 10 yıl +  56 yaşınızı da tamamlamışsanız, emeklilik hakkını kazandınız demektir. Bir veya birden fazla sözleşmenizi dilerseniz aynı şirkette dilerseniz her birini farklı şirketlerde başlatma hakkınız bulunmaktadır. Emeklilik döneminiz geldiğinde, dilediğiniz sözleşmeniz üzerinden emekli olabilirsiniz. Aynı veya farklı şirketlerde var olan sözleşmelerinize ilişkin hesaplarınızı emekli olurken birleştirme zorunluluğunuz yoktur. Bununla beraber, hesap birleştirme hakkınızı kullanmak istediğinizde, bu hakkınızı yalnızca emeklilik hakkını kullanırken talep etmeniz durumunda kullanabilirsiniz. Otomatik Katılım Sistemi kapsamında açılan hesaplar ise bu birleştirmeye dahil değildir.

BES'te Devlet Katkısı Nasıl Hesaplanmaktadır?

22 Ocak 2022 tarihi itibariyle Resmi Gazete’de yayınlanmış olan başlamış olup Devlet Katkısı, bankamızda 1 Ocak 2023 tarihi itibaren geçerli olmaya başlamıştır. (1 Ocak 2023 önceki yıllarını kapsamaz.) 01.01.2013 - 21.01.2022 tarihleri arasında yatırılan ve şirketimize intikal eden katkı payları için %25 devlet katkısı ödenecektir.

Örnek olarak 22.01.2022 tarihine kadar ödenecek 20.000 TL katkı payı için 5.000 TL Devlet Katkısı, sonrasında ödenen 40.048 TL katkı payı için 12.014,40 TL devlet katkısı hesaplaması yapılacaktır.

BES Devlet Katkısında Üst Sınır Nedir?

Devlet Katkısı, brüt asgari ücret tutarının % 30'unu geçemez.

Limit hesabı katılımcı sayısına göre yapılır.

İlgili takvim yılında ödemesi gerçekleşen ve Devlet katkısı tutarının hesaplanmasında ilgili dönemin bitiş tarihinde geçerli brüt asgari ücretin toplamını aşamaz.

2023 yılı içinde alınabilecek maksimum Devlet Katkısı tutarı 36.028,80 TL'dir.

120.096 TL olarak belirlenen 2023 Yılı için Toplam Brüt Asgari Ücret üzerinden Devlet Katkısı hesabında fazladan 36.028,80 TL oluşacaktır.

Birden Fazla Bireysel Emeklilik Sözleşmesi için Devlet Katkısı Nasıl Hesaplanmaktadır?

Birden fazla BES’iniz varsa; Devlet Katkıları, her sözleşme için ayrı ayrı paylaştırılır. Fakat  tüm sözleşmeleriniz için yapmış olduğu katkı paylarının toplamının %30'una denk gelen tutar, yıllık brüt asgari ücretin %30'unu geçmeyecek şekilde devlet katkısı olarak eklenir.

Örneğin, X sözleşmesi için yılda 3.000 TL ve Y sözleşmesi için de yılda 1.000 TL ödediğinizi düşünelim. X sözleşmesi için ödediğiniz miktarın 4’te 3’üne, Y sözleşmesi için ise Devlet Katkısı’nın 4'te 1’ine hak kazanırsınız. Dağılım için sözleşme başlangıç yılının önceliği alınır. Devlet Katkısı tutarı, Müsteşarlık tarafından Emeklilik Gözetim Merkezi’ne (EGM),  EGM tarafından da HDI Fiba Emeklilik iletilir. Sözleşmenize aktarılan Devlet Katkısı tutarını ve getirisini, sözleşmenize tanımlı Devlet Katkısı hesabınızdan kolaylıkla inceleyebilirsiniz. Devlet Katkısı tutarı, Katkı Payınızın sözleşmeye intikal ettiği tarihi takip eden bir sonraki ay içinde hesabınıza aktarılır.

BES Sisteminde Birikimler Hangi Emeklilik Yatırım Fonlarında Değerlendirilir?

Seçim yapılan ilgili BES planınızda tanımlı olan Emeklilik Yatırım Fonlarında değerlendirilir.